Coronacrisis
Jaarlijks belanden meer dan 50.000 dieren in erkende asielen die op zoek zijn naar een nieuwe thuis. De laatste maanden zien de Vlaamse dierenasielen het aantal opgevangen dieren alleen maar stijgen. Heel wat gezinnen namen tijdens de coronacrisis een dier in huis als gezelschap. Nu het gewone leven opnieuw op gang komt en mensen terug aan het werk gaan, worden heel wat dieren gedumpt. “Bij deze coronakatten zien we vaak dat ze niet gesteriliseerd zijn waardoor er dit jaar veel meer kittens zijn.”, stelde Claes vast. In Zemst alleen al vingen ze dit jaar meer dan 120 kittens op.
Handen uit de mouwen
Claes stak tijdens haar bezoek ook de handen uit de mouwen: het verblijf van de adoptiekatten piekfijn in orde maken, de quarantaineruimte schoonmaken, wandelen met een adoptiehond, ... “Ik heb veel waardering voor alle asielmedewerkers en hun vrijwilligers die dag en nacht hun best doen om hun adoptiedieren de beste zorgen te geven, in de hoop dat ze snel hun gouden mandje vinden. Asielen hangen voor veel taken af van deze vrijwilligers. Voor mij was het op Werelddierendag dan ook belangrijk om hen eens extra in de kijker te zetten en een handje toe te steken.”, aldus het parlementslid.
Commissie dierenwelzijn
Vanuit het Vlaams Parlement volgt Allessia Claes het thema Dierenwelzijn verder op. Ik neem de bezorgdheden en ideeën graag mee naar Brussel. Sinds de bevoegdheid dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid is geworden, is er op het vlak van dierenwelzijn al heel wat gerealiseerd. Denk maar aan het verbod op het onverdoofd slachten, het uitdoofbeleid van paarden en pony’s op kermissen, de financiële steun voor dierenasielen en de verplichte kattensterilisatie. “Op dit moment wordt er volop gesleuteld aan de boetes en mogelijke gevangenisstraffen voor wie dieren mishandelt. Deze straffen zullen fors verhoogd worden, zeker voor recidivisten.”, besluit Claes.