In de plenaire vergadering van woendag 6 mei ondervroeg ik Minister van Sociale Economie Hilde Crevits over de heropstart van de Vlaamse maatwerkbedrijven. De sector van de sociale economie, met meer dan 27.000 doelgroepwerknemers, is een onmisbare schakel in onze Vlaamse economie. Maar de gevolgen van de coronamaatregelen hebben ook voor de maatwerkbedrijven een impact gehad.
Een deel van de maatwerkbedrijven hebben bij de start van de coronacrisis en de daaropvolgende maatregelen de deuren gesloten. Minder dan 1 op 5 van de doelgroepwerknemers was aan de slag. Maatwerkbedrijven die de “social distancing” wel konden garanderen, bleven deels operationeel. De belangrijkste focus lag toen op het maken medisch materiaal (zoals mondmaskers, handgel) en op de voeding.
De maatwerkbedrijven bleven echter niet bij de pakken zitten. Men ging creatief aan de slag, men ging herorganiseren en dit getuigt van flexibiliteit en passie voor het werk! Tal van maatwerkbedrijven bleven gedeeltelijk aan de slag of hebben de activiteiten aangepast. In deze bizarre tijden, zien we dat heel wat maatwerkbedrijven hun steentje bijdragen - in de strijd tegen corona. Bijvoorbeeld: beschermend materiaal te maken voor de zorgsector. (16.000 mondmaskers per dag). Sommige maatwerkbedrijven kregen bijkomende opdrachten van de Vlaamse bedrijven doordat de levering uit het buitenland werd stopgezet. Ook de Vlaamse Regering schakelde gelukkig snel en nam initiatieven om de sector van de sociale economie tijdelijk te ondersteunen zodat de maatwerkbedrijven het hoofd boven water kunnen houden en doelgroepwerknemers veilig aan de slag konden gaan.
Sinds maandag is de economische motor, stilletjes, opnieuw, op gang getrokken en de maatwerkbedrijven bereiden zich voor op een gefaseerde heropstart. Dat blijkt een intensieve opdracht: o.a. begeleiders moeten extra aandacht besteden aan het verduidelijken van de veiligheidsregels.
Reeds in januari en februari kwamen er al signalen dat meer Vlaamse bedrijven de weg vonden naar de maatwerkbedrijven en ook VLAIO lanceerde een oproep naar de bedrijven om samen te werken met maatwerkbedrijven. De goede praktijken uit deze coronacrisis zoals het aanpassen van de activiteiten en het verhoogd aantal opdrachten voor onze maatwerkbedrijven kunnen ook meegenomen worden naar de toekomst
Ten slotte deed ik ook nog een oproep aan onze Vlaamse bedrijven: het gras is niet altijd groener in het buitenland! Kijk ook om de hoek. Er is nog heel wat potentieel om samen te werken met de maatwerkbedrijven!
Bekijk hieronder mijn volledige vraag: